Geri git   Mut,Mersin ,Mutlular,Mutlular Forum,Mut ilçesi,Mut Resimleri,Mut Kalesi,YerKöprü,Muttan Resimler > Yöremiz > Kültürel, Folklorik ve Bilimsel Araştırmalar > Kültürel Çalışmalar > Yörükler

Yörükler -->
Dağ köylerinde yörük yemekleri -->; Sürekli göç halinde olduğumuz için yemeklerimiz de kolay yapılabilen, yapılması çok zaman istemeyen yiyeceklerdir. Yemek yerine "aş" kelimesini kullanırız. - "Aş pişireceğim deriz. Yemeklerimizin ağırlığını unlu gıdalar teşkil eder. Temel ... (showthread sayfalarında)
Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil
Okunmamış 06-02-2009, 11:45 PM   #1
Administrator
 
Batlica - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2007
Mesajlar: 3.988
Thanks: 4
Thanked 40 Times in 30 Posts
Tecrübe Puanı: 10
Batlica is on a distinguished road
Standart Dağ köylerinde yörük yemekleri


Sürekli göç halinde olduğumuz için yemeklerimiz de kolay yapılabilen, yapılması çok zaman istemeyen yiyeceklerdir. Yemek yerine "aş" kelimesini kullanırız.

- "Aş pişireceğim deriz. Yemeklerimizin ağırlığını unlu gıdalar teşkil eder. Temel gıdamız yufkadır.

Büyükçe bir saç üzerinde en az iki kişiyle yapılır yufka. Biri yufkayı açar, diğeri sacın üzerinde pişirir. Yufka mümkün olduğunca çok yapılır ve üst üste yığılır haftalarca yenir. Yufka yenmeden kısa bir süre önce üzerine su serpilerek yumuşaması sağlanır.

Yörüklerin pratik yemeklerinden biri de bazlamadır. Yufkadan biraz daha kalınca ve küçük olarak sacın üzerinde pişirilir, üzerine tereyağ ya da taze kaymak sürülerek yenir.

ÜÇ DEĞİŞİK TATLI

Gelin Önü:

Yufka ufalanarak bir tepsiye ya da yayvan kaba konur. Üzerine pekmez ve kavrulmuş tereyağı dökülerek yenir.

Pekmez Helvası:

Un yağla birlikte pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine pekmez dökülerek koyulaşıncaya kadar pişirilir.

Höşmerim:

Dağ köylerinin ve Yörüklerin özellikle taze kaymağın bulunduğu yaz aylarında severek yedikleri, konuklarına ikram ettikleri bir tatlıdır. Ne zaman höşmerimi duysam aklıma bir anım gelir: İstanbuldan bir grup tarihçi gelmiş, onlara Konyayı gezdirmiştim. Gezinin sonunda yerel yemekler istedikleri için konya mutfağından örnekler sunan bir lokantaya götürmüştüm. Yemeğin sonunda konya'ya has bir tatlı istediler. Görevliler de tatlı olarak höşmerimi önerdiler. Höşmerim diye konukların önüne getirilen tatlı resmen un helvasıydı.

En iyi höşmerim, taze kaymak ile yapılır. Un ve kaymak bir tava içinde pembeleşinceye kadar kızartılır. İki tarafı da kızardıktan sonra bir sahana alınarak üzerine isteğe göre şeker, pekmez veya bal dökülerek yenir.

Sürü sağılmaya başladıktan sonra Yörüklerin yemek listesi biraz daha çeşitlenir: Sütlüaş, ayran, yoğurt çorbası vb. çeşitler girer sofraya.

Sütlüaş:

Bulgur ve yağ hafif ateşte kavrulur. Pembeleşince üzerine süt dökülerek kaynatılır.

ÇORBA VE YEMEKLER

Yoğurt Çobası:

Döğmelik buğday (hafif nemlendirilen buğday, ağaç tokmaklar ile döğülerek kabuğu soyulur), su ile bulgur kıvamına gelene kadar haşlanır. Ayran ile karıştırılarak üzerine tereyağ kırmızı biber ve yarpuz(Yabani nane) konarak yenir.

Bulgur Pilavı:

Bulgur ve yağ hafif ateşte kavrulur. Hafif pembeleşince bulgur miktarı kadar su konur ve pişirilir.

Bulgur pilavının en has dostları, kurusoğan ve ayrandır. Yörükler ayranı yaptıktan sonra üzerine mutlaka bir tutam kekik serperler.

Sıkma-Dürüm:

Sıcak bazlamanın üzerine sadece kaymak ya da tereyağ sürülerek yendiği gibi, mevsimine göre çökelek, haşlanmış patates, peynir, haşlanmış yumurta, taze soğan Kakırdak(Kavrulan yağın tuzlanarak dondurulmuş şekli)vb. konur ve dürüm yapılarak yenir.

Kaymaklı Börek:

Bir çeşit saç böreğidir. Hamur daire biçimi açıldıktan sonra yarısının üzerine kaymak sürülür ve üzeri kapatılır, sacın üzerinde pişirilir.

Topalak:

Et, kuşbaşı şeklinde doğranır. İçine soğan, bulgur, kekik konur. Ağaç dibekte ya da topca taşla dövülür. İç iyice macun kıvamına getirilerek yuvarlanır. İsteyen bu haliyle közde kızartır, isteyen de sos hazırlayarak tencerede kaynatarak yer.

Kakaç:

Yörükleri özel günlerinde çadırları ilk kurduklarında konuklarına ikram ettikleri bir yemektir. Etler büyük parçalar halinde kesilir, araları çentilir. İçi iyice temizlenen yufka sacının içine biraz içyağı konarak sac, ateşin üzerine konur. İçyağı eridikten sonra parça etler sacın üzerine konarak pişirilir. Etlerin yumuşak pişmesine özen gösterilir ve sacla birlikte sofraya konur.

Keşkek:

Yörüklerin vazgeçilmez düğün yemekleridir. Dövme buğdayla yapılır. Yarma denilen dövme buğday, et suyuyla iyice haşlanır. Özleşinceye kadar pişirilir. İçine kavurma konur. Eritilmiş tereyağı dökülür.

Yukarıda sözünü ettiğim bulgur pilavı sadece bulgur ve yağla yapılabildiği gibi, çadırda bulunan malzemeye göre patates, domates, biber vb. eklenerek de yapılabilir.

Bütün Anadolu insanı gibi Yörüklerimiz de yerine göre kendileriyle bile dalga geçmesini bilmişlerdir. İşte onlardan küçük bir demet:

Ters giderse yiğidin işi, gaymak yerken çıkar dişi

Yörük ne bilir bayramı, lık lık içer ayranı

Ayranı sinekli.

Bahçene erik, kapına Yörük dıkma.

Dağdan inmiş Yörük, ne erik bilir ne koruk.

Erikten masa, yörükten paşa olmaz.

Sürü ters dönünce topal keçi öne geçer&


Batlica isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık





Powered by vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.0 RC2
Tasarım: Bülent ÜSTÜNDAĞ
mutlularforum&gravga